Ағымдағы жылдың 24 қаңтарында Шалдай ЖОББМ "Жас орманшы" мектеп орманшылығының мүшелері Шалдай филиалының бүршіккептіргішіне барды.
Экскурсияның мақсаты: өскелең ұрпақты орманды қалпына келтіру жұмыстары тұқым алудан басталатыны туралы таныстыру. Оқушыларды бүршіккептіргіш меңгерушісі - Садықов А. Р. Незбаева М. В. қарсы алды.
Ол балаларға қарағай бүршігінің күзде пісетінін және оны жинау тәртібі туралы айтты.
Балаларға бүршік кептіргіште қарағай бүршіктерін кептіру арқылы тұқым алынатыны жайлы баяндады.
Екі қабатты бүршік кептіргіш ғимаратында: кептіру камералары, калориферлі пеш, кептіру шкафы, кептіру жәшіктеріне арналған сөрелері бар.
Әрі қарай-бүршік өңдеу процесі нені қамтиды: алдымен бүршікті қабылдау жүзеге асырылады, содан кейін ол барабанға түседі және суық қоймада сақталады, күндізгі сақтаудан кейін бүршіктер жылы цехқа ауыстырылады, кептіру барабанына салынып, онда ол 55-60° температурада кептіріледі. Кептіру кезінде тұқымдар түседі. Жиналған тұқымдарөңделіп, содан кейін қоймаға сақтауға жіберіледі.